Upozornění

Na tomhle blogu najdete některé články překopírované z mého dalšího, staršího blogu shirogane.blog.cz. Tahle stránka tudíž neporušuje autorská práva :)

sobota 7. prosince 2013

Anime - Free!

Příběh:

Parta čtyř kluků s holčičími jmény vyhrává jednu plaveckou soutěž za druhou. Jeden z nich, Rin, se však rozhodne následovat svůj sen stát se olympijským plavcem a odstěhuje se do Austrálie. Haruka, Makoto a Nagisa se znovu sejdou na střední škole. Jednoho dne se však Haruka znovu setká s Rinem a ten ho vyzve k závodu. Haruka je drtivě poražen, ale to ho neodradí - spíš naopak - ho to ještě víc motivuje. Společně se svými kamarády a Rinovou mladší sestřičkou Kou se rozhodnou založit plavecký klub Iwatobi. Potřebují ale ještě jednoho člena...

Další chlapec s holčičím jménem Rei se rozhodne opustit atletický tým a přidat se k plavcům. Pod vedením Kou a jejich staronového trenéra Sasabeho se neustále zlepšují a mají na to se účastnit různých plaveckých soutěží. Musí však čelit konkurenčnímu týmu Samezuka, za který neplave nikdo jiný než jejich kamarád z dětství Rin.

Není důležité vyhrávat, ale cítit vodu. Cítit se - volný!
 
 
Můj názor:

Nejsem žádný sportovec. Jsem antisportovec a neplavec, z vody mám přímo panickou hrůzu. V tomhle případě mi to ale nevadí - jen se dívám... a prožívám to s nimi.
V letošním roce se toho, co se týče anime, hodně událo. Free! je hned vedle Shingeki no kyojin největším hitem sezóny a já se snažila přijít na to proč.
Moje zvědavost byla hodně silná. Viděla jsem několik obrázků a animace mě naprosto uchvátila. Jasně, jedním z důvodů, proč jsem si anime pustila byl ten, že v něm bude spousta svalnatých a pěkných chlapců v plavkách. V každém díle nám byla naservírována nadměrná porce krásných polonahých mužských těl, ladně se pohybujících ve vodě. Původně shounen anime o sportu se tak stalo objektem slintání nás, fanatických fujoshi.
Nejen animace, ale taky hudba stála za to. Opening byl velmi dobře zpracovaný a ending byl snad ještě lepší. Free! je jedno z mála anime, u kterých jsem opravdu nepřeskakovala openingy ani endingy a vyposlechla jsem si to celé. ^^

Tohle anime bylo zařazeno mezi shouneny o sportu. Můžeme vidět plavce trénovat, vyhrávat i prohrávat, ale... Jde hlavně o ukázat radost z toho, že můžete dělat něco, co milujete, být se svými přáteli a cítit vodu - cítit se VOLNÝ. Tuhle myšlenku vyslovil hlavní hrdina Haruka, který plave jen free. Nic jiného. Jediné, co chce, je cítit vodu. I když se kdysi vzdal plavání, vodu nikdy milovat nepřestal!

Moje nejoblíbenější postava je odpadlík Rin. Rin měl svůj sen, kterého chtěl dosáhnout a bylo mu celkem jedno, jak toho dosáhne. Možná to chtěl po pár neúspěších vzdát, ale po setkání se svými starými přáteli najednou pochopil, co je skutečně důležité... Pod tou arogantní a sebestřednou slupkou se skrýval ten malý kluk se zářivým úsměvem, který vždycky miloval vodu - a své přátele...

Pro úchyly:

Ne. Nechce se mi věřit, že tohle anime je opravdu shounen. Určitě se překlepli a mělo to být shounen-ai. Člověk nemusí být fanatický shipper a yaoista/ka na to, aby si toho všiml. Je to totiž naprosto očividné.
Hlavní partička přátel vypadá víc než jen přátelsky. Jeden druhého obdivuje, jak je krásný v těch plavkách a jak krásný má plavecký styl. To všechno klidně i třikrát během jedné epizody. Nebojí se jeden druhého dotýkat ani se objímat. Dohadují se, kdo s kým bude spát (ve stanu, ale to je nepodstatný detail). Jeden o druhém mluví pokaždé tak hezky, až vám to začne být podezřelé... A co víc - ani jeden nemá zájem o holky. To je taky podezřelé. Co je ale pro yaoistu/ku nejpodezřelejší - parta polonahých krásných chlapců někde spolu o samotě.

Můj nejoblíbenější pár je Haruka x Rin. Ten výjimečný vztah mezi nimi se prostě nedá přehlédnout a na tom je vlastně vystavěný celý příběh. Jsou to mé dvě nejoblíbenější postavy a spolu jsou prostě úžasní.

Tohle anime je sporné a nevím, kam ho zařadit. Mně osobně silně evokuje shounen-ai, ale to je jen můj osobní dojem. Pokud tedy máte rádi shouneny vystavěné na poutu přátelství, vodu a pocit volnosti, rozhodně se podívejte. Nebudete litovat. :)

Žádné komentáře:

Okomentovat